ASFALTVERK

En traditionell bransch i förändring. Det händer mycket inom asfaltbranschen just nu. På många sätt arbetar man för att minska det miljömässiga fotavtrycket från verksamheten.

Förnyelsebar energi vid asfaltproduktion

Det går åt mycket energi för att tillverka asfalt. På flera olika sätt jobbar nu industrin med att minska energimängden. Ett viktigt steg är att minska temperaturen på asfalten. Därigenom sparas mycket uppvärmningsenergi. Ett annat viktigt steg är att använda återvunnen asfalt, dvs att återcirkulera den asfalten som fräses bort från vägarna i samband med att ny beläggning skall läggas på. Den återvunna asfalten kräver väsentligt mycket mindre energi än att göra ny. Tyvärr förefaller det som många kunder är skeptiska till att köpa återvunnen asfalt. Det mest spännande miljöinitiativet som pågår är  att helt övergå till förnyelsebara bränslen vid all asfaltsproduktion.

För att göra det möjligt att helt övergå till förnyelsebara bränslen vid asfaltproduktion har PetroBio tagit fram en serie helt nya lay-outer. Från Petros perspektiv har det varit en lång rad utmaningar att hantera, säger Bengt Attebo, ansvarig för framtagningen av asfaltskonceptet. Varje verk kräver ganska stor effekt, men gör på årsbasis inte av med så mycket energi. Detta ställer stora krav på kostnadseffektivitet i både investeringen såväl som för driften. Annars går inte affären ihop för våra kunder. En annan utmaning är naturligtvis den tuffa miljön vid asfalttillverkning. Som tur är har vi lång erfarenhet av att leverera brännare till asfalttrummor, så den lyfter vi över till den nya serien av brännare för biobränslen. De nya verken eldar i huvudsak träpulver eller bio-olja med tillgång till ett sekundärbränsle, tex olja eller gas som startbränsle. Med Petros lösning kommer asfalten att bli mycket grönare, samtidigt som ägarna gör en bra affär. Detta är miljöarbete när det är som bäst.

Träpellets för stora asfaltverk

PetroBio har tagit fram ett system för eldning av träpulver i lite större verk. Detta är verk där vi typiskt byter ut en fossileldad brännare på 19-20MW mot en som eldar bio-pulver. Lösningen är komplett med pelletssilo, hammarkvarn, doseringsutrustning, multi-fuel brännare och brännarstyrning. Detta kompletterat med nödvändiga fläktar, blåsmaskiner, elskåp mm. Allt installerat i lättplacerade sjöcontainers av standardstorlek.

Träpulver för mindre asfaltverk/returtrummor

För mindre verk som idag har en fossileldad brännare på ca 9MW eller mindre har PetroBio tagit ett kompaktare alternativ. Hela doseringsfunktionen är ihopbyggd med brännaren till en enhet. Den brännaren plus en träpulversilo hoplänkade med en transportskruv är hela systemet. Brännaren styrs och övervakas av Petros styrsystem. Detta är också en lösning som passar bra till det flesta returtrummor.

Asfalt med Bio-olja

Önskar ni förnyelsebara alternativ till träpulver är bio-olja en utmärkt lösning. Bio-oljebrännare finns i alla på asfaltsverk förekommande storlekar. Till detta levererar vi nödvändiga uppgraderingar av bränslesystemet och tankar, inkl uppvärmning och rundpumpning. Allt i en stålkvalité som motstår den bio-olja ni är intresserade av.

Läs om:  Skanska och Petro i samarbete  
Läs om: Skanska gör asfalt av träpulver

Per Carlsson Försäljning & marknadschef 031-335 49 64 per.carlsson@petrobio.se

Relaterade Bränslen

Relaterade Produkter