Petro Pellet i Almedalen

6 juli 2015

För första gången var Petro Pellet på plats under Almedalsveckan i Visby. Petro var på plats nästan hela veckan, från Söndag till Fredag. Många intressanta seminarier besöktes och det diskuterades förnybar energi från morgon till kväll.

Huvudorsaken att vara på plats var att Petro var med och bidrog till en aktivitet arrangerad under Pelletsförbundets flagg. Förbundet vill lyfta energi från biomassa på den politiska dagordningen. Därför genomförde de en aktivitet på Torsdag eftermiddag ombord på Briggen Tre Kronor.

Det var ett seminarium med titeln: Grön energi och svarta siffror - så får vi industrin att blomstra med energiomställning. Det inleddes med att tre olika företag höll ett kort anförande om varför de hade bytt ut olja mot pellets. Sedan fortsatte de med en paneldiskussion om industrins förutsättningar för att konvertera till hållbara bränslen. Diskuterade gjorde förutom de tre företagarna även förträdare för branschen samt två politiker från Energikommissionen.

Deltagarna var Christer Kilersjö, VD, Eksta Bostads AB. Marie Berglund, Råvaruchef, NCC Roads. Anders Nygårds, VD, Arctic Paper Grycksbo. Christina Lindström, Marknadschef, KLM Energi&Mekanik. Rickard Nordin, Ledamot Energikommissionen, Centerpartiet. Maria Strömkvist, Ledamot Energikommissionen, Socialdemokraterna. Moderator var Stefan Henningsson, WWF Sverige.

Arrangör från Pelletsförbundet var Jörgen Manheimer och till sin hjälp på plats hade han Anna-Carin Windahl, Grapevine PR.

Seminariet gick mycket bra och den gemensamma känslan var att Pelletsförbundet genom detta fått en rivstart i att jobba in bioenergi hos Energikommissionen. Under veckan har Petro även deltagit i fem schemalagda möten med andra medlemmar av energikommissionen.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att veckan varit mycket lyckad. Petro har varit med och lyft frågan om biomassa/pellets som bränsle och vi har även hjälpt till att öka kunskapen hos en del politiker.