Petro Pellets i Lusaka, Zambia

4 december 2015

Per Löfberg från Emerging Cooking Solution berättar om deras verksamhet och om barnhemmet City of Hope.

City of Hope är en katolsk institution som grundades 1995 av en nunneorden som heter ”Salesian Sisters”. Det är ett hem för föräldralösa flickor i Lusaka, och har för närvarande 44 flickor boende hos sig. De driver en skola och ett arbetsträningscenter som även är öppet för boende i området. I Zambia är socialtjänsten helt baserad på frivilliga krafter, och det är i första hand olika kristna samfund som driver den typen av verksamhet, berättar Per.

Tack vare PetroBios program “sell one give one” så har vi nu kunnat utrusta City of Hope med nya moderna pelletsspisar i stället för de primitiva träkolsspisarna de tidigare tvingades använda. Med de nya spisarna kommer de att få en mycket bättre lokal arbetsmiljö då emissionerna är så väldigt mycket lägre med pellets, sedan kommer de att spara ganska mycket pengar på lägre bränslekostnad, men framförallt blir klimatet den stora vinnaren. Inga växande träd behöver avverkas då pelletsen helt produceras med rester från träbearbetningsindustrin. På så sätt kan avskogningen bromsas och CO2 belastningen minska, fortsätter Per.

Vi önskar Per och hans kollegor på Emerging Cooking Solution lycka till och hoppas att snart få återkomma med fler berättelser om hur deras verksamhet förbättrar klimatet och hälsan hos befolkningen i Zambia.