Sjöräddningssällskapet träffar Petro

28 augusti 2016

Vid Petro´s konferens på Björholmens marina lyckades vi boka in ett besöka av Sjöräddningssällskapet i deras tajta schema. Mellan två uppdrag kom de förbi med den senaste båten i 12 metersklassen, Sten A Olsson. Extra roligt att de kom just med den båten då det var Sten A Olsson som 1969 köpte Petro, som sedan dess varit i familjens ägo.

Räddningsbåten Sten A Olsson är en häftig pjäs. Nästan 12 meter lång och just under fyra meter bred, utrustad med två Scaniamotorer på 480 hk stycket skall den kunna plöja fram i 20 knop om det blåser 20 meter per sekund (maxfart 34 knop). Trots sin storlek sticker den endast 80cm. Båten har funnits på Käringön sedan 6 juni 2016. Detta berättade skepparen för dagen, Anders Bagge. Han berättade vidare att stationen på Käringön är en av Sveriges mest aktiva räddningsstationer med 400-500 uppdrag per år, varav ca 100 är av en allvarig art.

Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation som helt finansieras genom medlemsavgifter, donationer, testamenten odyl. Trots att de till viss del även utför tjänster åt myndigheter så debiterar de inte för dem. De flesta sjöräddarna på landets 69 räddningsstationer är frivilliga som är beredda att när som helst på dygnet lämna sin vanliga tillvaro för att kasta sig ut och assistera sjöfarare i nöd. Då detta är en på alla sätt behjärtansvärd verksamhet passade Petro på att överlämna ett litet bidrag till verksamheten innan Anders Bagge med besättning fick hasta iväg på ett inkommet larm.

Du kan själv stötta deras verksamhet genom att för 800 sek per år bli medlem, se deras hemsida på http://www.sjoraddning.se/