Draveldning hos Spendrups

2 februari 2015

Petro Bio AB har levererat en komplett ny och innovativ panncentral till Spendrups Bryggeri. Med den nya anläggningen sänker Spendrups sin koldioxidbelastning med 80%, eller 10 000 ton CO2 per år. Det motsvarar mängden CO2 om man med bil åker 1 300 varv runt jorden varje år.

Vid ölframställning produceras en stor mängd av en restprodukt kallad drav. Det är rester av kornmalt. Draven torkas och pelleteras. Den mellanlagras sedan i pelletsform tills det är dags att använda den som bränsle. Varje år produceras 30 000 ton drav i bryggeriet. PetroBio blir en av de första i världen som leverarat en kommersiell anläggning för eldning av drav. Med draveldning är bryggeriet nästan helt fossilfritt.


PetroBio levererade utrustning för att lagra, mala, transportera och dosera draven tillsammans med vanlig träpellets. Drav/träpulverblandningen används sedan i PetroBio´s brännare. I kombination med det fasta biobränslet använder anläggningen också lokalt producerad Biogas som bränsle. Brännaren eldar alltså samtidigt tre olika biobränslen; Dravpulver, Träpulver och Biogas. Draven är förhållandevis kväverik och PetroBio levererde därför med ett SNCR-system med pannan. Det gör att vi kan möta Spendrups krav på mycket låga NOx utsläpp. Hela förbränningssystemet styrs och övervakas av PetroBio PMS 20 styrsystem.

Den 29 januari 2015 genomfördes den högtidlig invigning av panncentralen i Grängesberg. Invigde gjorde Maria Norrfalk, Dalarnas landshövding och Fredrik Spendrup, vd Spendrups Bryggeri.

I samband med invigningen och inför det stundande WM i skidor har Spendrups passat på att lansera ett nytt öl, Spendrups 2015. Det kommer endast att säljas i samband med WM.

-Det är ett öl som bryggs i Dalarna och som skall avnjutas i Dalarna, enligt Fredrik Spendrup.

För mer information om projektet, kontakta:

Relaterade Bränslen

Relaterade Branscher

Relaterade Produkter